Facebook Twitter Google Plus Vimeo Youtube Feed Feedburner
Feedburner

Home Lboard

images
SAMBUTAN HARI MALAYSIA KE – 51 TIADA PERBEZAAN KAUM.

SAMBUTAN HARI MALAYSIA KE – 51 TIADA PERBEZAAN KAUM.

KOTA KINABALU – 16 September 2015. Sambutan hari Malaysia yang amat mariah kali ini di

LIM GUAN ENG LANCAR PROPAGANDA BODOH.

LIM GUAN ENG LANCAR PROPAGANDA BODOH.

Arthur Sim Penampang MCA – mengulas kenyataan Lim Guan Eng yang di keluarkan di portal

PEMUDA MCA PASIR GUDANG-putuskan-hubungan-dengan-najib-dibincang-hari-ini

PEMUDA MCA PASIR GUDANG-putuskan-hubungan-dengan-najib-dibincang-hari-ini

Tan akui tidak tahu apa yang berlaku sehingga sayap Pemuda bahagiannya membuat kenyataan yang mencetuskan

SURAT TERBUKA KEPADA PERDANA MENTERI MALAYSIA YAB Perdana Menteri

November 8, 2016

bundesliga

S.Zainuddin Hassan, [08.11.16 10:30]

Bagi pihak pengundi kawasan saya dan seluruh rakyat di Pantai Timur, saya mengucapkan berbanyak terima kasih atas usaha YAB Datuk Seri dalam melaksanakan East Coast Railway Line (ECRL). Kereta api bersejarah ini bukan hanya sekadar satu projek,tapi umpama satu titik dakwat terang tertera pada sehelai kertas yg putih. Ia secara radikal akan mengubah kehidupan rakyat sepanjang koridor Pantai Timur, mewujudkan pekerjaan yang baik dan peluang ekonomi kepada rakyat biasa dari yang sekecil-kecil daripada kampung hinggalah ke sebesar-besar daripada bandar.

Saya amat berpuas hati kerana, seperti yang YAB Datuk Seri sedia tahu, isu ini berada dekat di hati saya. Di Parlimen, sebelum ini saya telah berkali kali mengetengahkan isu jurang perbezaan antara wilayah,antara negeri Pantai Barat dan Pantai Timur. Dan saya sering mengutarakan betapa negeri Pantai Timur harus dibawa keluar daripada situasi kemiskinan dan kemunduran.Saya telah berkali kali menyentuh isu perbezaan ini semasa UCAPAN MENJUNJUNG KASIH TITAH SERI PADUKA BAGINDA YANG DI PERTUAN AGONG, pada Mac 2015. Sekali lagi, pada bulan Jun saya berucap panjang lebar di Parlimen semasa perbahasan RMK-11. Jadi, projek ECRL ini dan perhatian peribadi YAB Dato’ Seri terhadap Negeri negeri Pantai Timur mengembirakan dan memuaskan hati saya.

Saya gembira kerana YAB Dato’ Seri mempunyai keberanian dan komitmen tinggi untuk melakukan apa yang gagal dilakukan oleh Perdana Menteri terdahulu. YAB Dato’ Seri berhak mendapat kredit yang tinggi kerana membuat satu usaha yang berani dan belum pernah dilakukan sebelum ini bagi meletakkan negeri-negeri Pantai Timur sebahagian dari Initiatif One Belt One Road (OBOR) dan inisiatif New Maritim Silk Road (MSR) yang baru dilancarkan Republik Rakyat China. Ini sudah tentu akan menjadikan negeri Pantai Timur bakal mendapat manfaat terbesar dari ledakan ekonomi China.

YAB Dato’ Seri tentunya sudah lama memahami bahawa rakyat di Pantai Timur telah ketinggalan dari segi ekonomi. Sudah terlalu lama, mereka telah disingkirkan dari kemakmuran dan kemajuan yang dinikmati di Pantai Barat, terutamanya di Lembah Klang. Sudah terlalu lama, bandar-bandar dan kampung-kampung telah dikosongkan belia yg terpaksa berhijrah.Ramai daripada mereka terdesak untuk mencari kehidupan yang lebih baik di bandar besar di Pantai barat.Ibu bapa telah dipisahkan dari anak-anak mereka. Datuk nenek dari cucu mereka. Ramai yang telah terputus hubungan dengan keluarga mereka.

Yang Amat Berhormat Datuk Seri, Semua itu akan berubah tidak lama lagi kerana initiatif Dato Seri.Apabila sudah siap, kereta api ini akan menghubungkan Pantai Timur ke Lembah Klang di Pantai Barat, Singapura di Selatan, dan China di Utara. Kos barang akan turun, masa perjalanan antara Timur dan Barat akan singkat dan taraf hidup rakyat akan meningkat.Sebagai seorang Perancang Bandar,Saya dapat meramalkan Bandar-bandar kecil Dan besar akan tumbuh dan kampung-kampung akan menjadi pusat pertumbuhan baru…dan peluang ini membolehkan belia kekal membina Dan memperkukuh ekonomi Dan kehidupan mereka ditempat sendiri.

Pada masa dahulu, Pantai Timur telah terpisah oleh kekurangan sistem perhubungan yg baik-Kelantan misalnya masih tidak mempunyai lebuh raya,walaupun ada yang baru nak dibina sekarang. Saya masih ingat sewaktu kecil betapa sukarnya perjalanan saya ke sekolah berasrama penuh di Ipoh dan Kuala Lumpur. Perjalanan dengan bas dan kereta api dari Kelantan adalah panjang dan sukar – satu realiti yang masih dialami oleh ramai penduduk Pantai Timur hingga hari ini, sama ada mereka peniaga,pelajar, petani, nelayan, atau seorang pelancung.Projek kereta api ini akan mengubah kehidupan mereka dengan cara yang mereka tidak boleh bayangkan sebelum ini.

Tidak lama lagi, seluruh Pantai Timur akan menjadi hab perdagangan,destinasi pelancungan,dan tumpuan pelaburan yang mengagumkan di pentas global.Segalanya kerana keputusan dan kebijaksanaan YAB Dato’ Seri yang berpandangan jauh .Dengan mengambil kesempatan dari inisiatif OBOR China, Pantai Timur akan menjadi sebahagian daripada laluan perdagangan luas yang menakjubkan sehingga ke Eropah Asia dan Afrika. OBOR meliputi 65 negara dengan jumlah penduduk seramai 4.4 bilion orang – jadi bayangkanlah kepelbagaian kemungkinan untuk rakyat Pantai Timur. Ketika mana banyak negara berundur disebabkan kebimbangan perdagangan, kita berani melangkah ke hadapan dengan keberanian dan keyakinan. Tidak akan ada masa yang lebih baik untuk menjadi seorang pemastautin negeri Pantai Timur.

Saya teruja dan berbangga.saya pasti YAB Datuk Seri juga begitu. YAB Datuk Seri, Semua ini tidak akan tercapai tanpa kepimpinan Dato’ Seri yang komited lagi BERISTIQAMAH .YAB Dato’ Seri berani meletakkan sasaran yang tinggi apabila mereka menggesa Dato’ Seri bersasar rendah. Dato’ Seri sentiasa berkesanggupan bergerak ke hadapan dan menyesuaikan diri dengan kaedah baru apabila mereka menggesa Dato’ Seri untuk mundur ke belakang. Dato’ Seri terus memberi tumpuan memikul amanah demi rakyat walaupun mereka memfitnah,mencaci dan mencela .Seperti yang YAB Datuk Seri pernah berkata “pantang berundur, pantang menyerah!” Kami, rakyat Pantai Timur berbangga dan akan sentiasa bersama dengan YAB Dato’ Seri dalam perjuangan ini.
Semoga Allah SWT sentiasa memberkati YAB Dato’ Seri jua,INSYAALLAH

TAN SRI ANNUAR MUSA
AHLI PARLIMEN P026 KETEREH November 7, 2016


Comments

Readers are required to have a valid Facebook account to comment on this story. We welcome your opinions to allow a healthy debate. We want our readers to be responsible while commenting and to consider how their views could be received by others. Please be polite and do not use swear words or crude or sexual language or defamatory words. FMT also holds the right to remove comments that violate the letter or spirit of the general commenting rules.

The views expressed in the contents are those of our users and do not necessarily reflect the views of FST.

Comments